Мока кафе – иконата на всички любители на кафето

Мока кафе – иконата на всички любители на кафето

Кафе мока

Домашното кафе все още е най-предпочитано от любителите на кафе. 

През последните години, в големите градове по света, се наблюдава тенденция за отваряне на кафетерии с алтернативен дизайн, wi-fi зони, предлагащи всякакви удобства за лаптопи и мобилни устройва и предразполагащи да останем необезпокоявани там за часове и да се насладим на книга или пък да поработим в уютна обстановка. В кафетериите откриваме по нещо за всеки вкус – еспресо, капучино, капучино с какао, безкофеиново кафе, шварц, американо кафе. И въпреки цялото разнообразие,доста хора остават верни на традиционното кафе.

Замисляли ли сте се къде пиете първото си кафе за деня? Ние го пием вкъщи, а доброто кафе у дома е синоним на мока. Пазарни проучвания показват, че продажбата на кафе за мока спрямо тази на кафе на зърна и капсули е в съотношение 7:3, а това означава, че моката е предпочитано не само от нас, а и от много други хора по света.

Кафеварката е италианско изобретение от 30-те години на миналия век. Тя ни дава възможност да приготвим пълноценно и ароматно кафе изключително лесно.

Как да си направим кафе с кафеварка?

Необходими са Ви две съставки – вода и кафе и това е всичко.

1. Изберете кафето

2. Напълнете основата на кафеварката със студена вода, до нивото на клапана.

3. Поставете филтъра и го напълнете с кафе до ръба, без да го натискате.

4. Внимателно завийте отново кафеварката, като се уверите, че филтърът и уплътнението са на мястото си.

5. Поставете кафеварката на котлон със средна температура.

6. Премахнете кафеварката от котлона веднага щом кафето започне да се “вдига”.

7. Разбъркайте кафето с чаена лъжичка преди сервиране.


Ако се питате какъв е ключът за приготвянето на перфектното мока кафе, ще Ви споделим някои тънкости, които ние прилагаме:

> Кафето не трябва да е прекалено фино смляно.

> След употреба, измийте кафеварката с гореща вода, без сапун или препарат и никога не използвайте съдомиялна машина. За отстраняване на варовика използвайте разтвор от гореща вода и оцет.

> Сменете уплътнението и филтъра веднага след като започнат да показват признаци на износване.

> Ако кафеварката е нова или неизползвана от дълго време, тя трябва да бъде пусната в експлоатация няколко пъти без консумация.

> След отваряне на опаковката, дръжте кафето в херметически затворен стъклен или стоманен буркан. Светлината, въздухът и влажността са най-лошите врагове на кафето.


Можете да пробвате и нашите предложения за неповторимо мока преживяване: