Изпичането на едно кафе е определящо както за цвета, така и за аромата и зависи най-вече от времето, оставено в пекарната и от правилно подбраната температура. Вижте основните типове изпичане на кафето отдолу:
Леко
Време за изпичане: около 9 минути
Цвят: светлокафяв
Киселинност: висока
Плодов аромат
Средно
Време за изпичане: около 16 минути
Цвят: среднокафяв
Балансирани киселинност и аромат
Лек сладък вкус
Тъмно
Време за изпичане: около 30 минути
Цвят: наситен тъмнокафяв
Маслено повърхност
Горчив, опушен вкус
Леко изпечени кафета:
Средно изпечени кафета:
Тъмно изпечени кафета:
Масово кафе брандовете се стремят към средно изпеченото кафе.
Имайте предвид, че киселинността зависи най-вече от качествата на кафето, а не само от изпичане.
Също така важно е да се знае, че за един и същ сорт кафе различната степен на изпичане дава съвсем различен вкус и аромат.